• +90 216 553 3230
  • info@bilimselyuzme.com
Pilates ile Yoga Arasındaki Fark Nedir?

Pilates ile Yoga Arasındaki Fark Nedir?

Yöntemler farklı olsa da, pilates ve yoga hem güç, denge, esneklik, duruş ve iyi nefes alma tekniği geliştirir.

Her iki sistem de fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantıyı vurgulamaktadır, ancak yoga rahatlamaya daha fazla önem vermekte ve meditasyon kullanmaktadır. Pilates hem aparatlarda hem de paspaslarda yapılır, oysa klasik yoga herhangi bir ekipman gerektirmez.

Pilates egzersizleri yoga ile ilişkili statik pozlar olmadan hareket akışında gerçekleştirilir.

Alet ve ekipman farkı

Geleneksel yoga disiplinlerinde kullandığınız tek şey kendi vücudunuz ve nefesinizdir. Ancak günümüzde yoga eğitimi veren yoga merkezlerinde başı ve boynu rahat tutmak için yoga blokları, matlar ve battaniye gibi basit yardımcı ekipmanlar kullanılır.

Ancak pilates yardımcı ekipman konusunda büyük bir çeşitlilik sunar. Yerde yapılan Pilates matwork disiplininde, swissball adı verilen denge topu, çeşitli direnç seviyelerinde lastikler ve pilates çemberi gibi aletler kullanılır. Ayrıca pilatesin, tamamen dirençli bir yay sistemi ile tasarlanan özel bir aletle uygulanan versiyonu olan reformer pilateste de pek çok farklı ekipman seçeneği bulunur.

Hareket kombinasyonları farklılıklar gösterir

Birbirinden farklı birçok yoga disiplini vardır. Vinyasa, Yin, Ashtanga, Hatha, Bhakti bu disiplinlerden birkaçıdır. Ancak tüm yoga disiplinlerinin ortak özelliği, seans boyunca uygulanan pozların statik ve konsantrasyon odaklı olmasıdır. Pilateste ise birbiriyle bağlantılı ya da farklı kas gruplarını çalıştıran; belli bir dirence karşı koyduğumuz itme- çekme hareketleri ya da kendi vücut ağırlığımızla yapacağımız dengede kalma odaklı hareketler uygularız.

Pilates bir spor yoga ise bir yolculuktur

Yoga ve pilates arasındaki farkların belki de en belirgini, pilatesin bir spor, yoganınsa zihin ve bedeninizle çıkacağınız bir yolculuk oluşudur. Yoga için “yolculuk” benzetmesini yapıyoruz çünkü yoga öğretisinde öğrenciler şu 8 aşamadan geçerler:

Yama: Sekiz adımdan oluşan yoga yolculuğunun ilk adımı olan ve geri çekilme olarak da bilinen yama, zarar vermemek, doğruluk, çalmamak, nefsi kontrol etmek gibi evrensel ahlaki disiplinlerden oluşuyor.

Niyama: İkinci basamak olan niyama kişisel disiplini işaret ediyor. Gözlem olarak da bilinen niyama saf olmak, şükretmek, okuma ve hatırlama gibi disiplinleri barındırıyor.

Asana: Yoga duruşu veya yoga pozu anlamına gelen asana, üçüncü basamağı oluşturuyor.

Pranayama: Dördüncü basamakta ise nefes ile ilgili, ki nefes, yogada yaşam enerjisi olarak kabul ediliyor. Pranayama basamağı nefesin, yani yaşam enerjisinin, kontrolünü içeriyor.

Pratyahara: Tecrit olarak da bilinen beşinci yoga basamağı Pratyahara, duyguları veya duyu organlarını geri çekmek anlamına geliyor.

Dharana: Bu basamak konsantrasyon ve odaklanma ile ilişkilendiriliyor.

Dhyana: Yoga yolculuğunun yedinci basamağı olan Dhyana meditasyon olarak da adlandırılan bir aşama.

Samadhi: Son basamak, yani aydınlanma adımına Samadhi adı veriliyor. Özgürleşme olarak da bilinen bu basamakta meditasyon nesnesi ile bilincin birleşmesi hedefleniyor.

Yorumlar (0)

Yorumunuzu Yazın
Kişisel verilerin gizliliği gereği sitemizde sizden talep ettiğimiz veriler ve bu verilere ilişkin veri saklama politikamızı gösterir metne buradan ulaşabilirsiniz