• +90 216 553 3230
  • info@bilimselyuzme.com
Tüplü Dalışa Nasıl Başlanır?

Tüplü Dalışa Nasıl Başlanır?

Tüplü dalışa başlamadan önce tüplü dalışı gerçekten anlamış olmakta fayda var. İsterseniz önce tüplü dalışı tarif edelim;

Tüplü Dalış Ne demek?

Tüplü dalış yüzeye bağımlı olmadan yüksek basınçlı hava ile doldurulmuş tüpleri soluyarak yapılan aletli dalıştır. Tüplü dalış (scuba), yani Bu dalışı yapabilmek için ciddi eğitimler  alınması gerekir. 

Scuba kelimesi Self Contained Underwater Breathing Apparatus kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Yani bu da dilimizde  “kendinden yeterli su altı solunum aygıtı” demektir.Tüplü dalış yapmadan önce uyulması gereken bazı maddeler vardır.

Madde-1:  BC’yi tüpe yerleştirmek, regülâtörü takmak, alçak basınç hortumunu BC’ ye yerleştirmek, tüp vanasını açmak, basınç göstergesinden ve regülâtörden nefes alışverişlerini kontrol etmek ilk adımlar. Sonrası suya girilecek tekneye, platforma, iskeleye gitmek. Paletler son noktada giyilir, paletlerle yürümek zor ve tehlikelidir. Hatta kıyıdan dalış yapacaklar paletlerini su seviyesi dizlerine gelirken giymeliler. Maskeyi de taktıktan sonra suya giriş için hazırsınız. Suya girişte atlama, zıplama gibi artistik numaralar yok! Bir eliniz maskenizde ve regülatörünüzde diğeri de BC’nin önünü tutarak ilerilere bakarak dev bir adımla kendinizi suya bırakın. Batacaksınız ama korkmayın, hemen çıkacaksınız! Ekibe “okey” işareti verip hemen birkaç metre kenara çekilin, zira arkadaşlarınız da aynı yerden suya girecektir. Kıyıdan suya girerken su dalgalıysa yan yan ilerleyin. Böylece dalgalardan olabildiğince az darbe alırsınız.

Madde-2: Suyun içinde hiçbir şekilde nefes tutulmaz. Yavaşça nefes verilir, bir an durup tekrar nefes alınır. Kulaklar basınçtan acımadan, en fazla 3 metreye ulaşıldığında kulak eşitlemesi yapılır. Bunun için maskenin üzerinde burun sıkılır ve buruna nefes verilir. Bazıları yutkunarak veya çenesini oynatarak bile kulak eşitlemesi yapabiliyor. Tecrübe işte! Maskeyi de eşitlemek gerekiyor. Zira basınç nedeniyle maske yüze yapışabilir, gözler kanlanabilir. Burundan maskenin içine biraz hava vererek bu sıkıntıdan da kolayca kurtulabilirsiniz. Sonrası tam dalış… BC inflatörünün hortumu sol elle baş üstüne kaldırılır, boşaltma butonuna basılır, yavaşça nefes verilir. Ciğerlerin hacmi küçülür, beden ağır ağır aşağıya iner. Kısacası artık dalış başladı!

Aslında dalış sporunu öğrenmek düşündüğünüzden çok daha kolaydır, özellikle de suyun içindeyken rahatsanız panik yapmıyorsanız. 10 dakika boyunca, suyun üzerinde el ve ayaklarınızı kullanarak dik biçimde yâda sırt üstü veya yüzüstü kalabilmeniz 200 metre yüzebilmeniz gerekecek.

 Su altına birkaç dakika gözlüksüz kalman gerekecek ve senden gözlüksüz yüzmen istenilecektir. Suyun altında gözlerini açma konusunda ne kadar rahat olursan gereksiz panik ve strese kapılma ihtimalin o kadar düşer.

Yorumunuzu Yazın
Kişisel verilerin gizliliği gereği sitemizde sizden talep ettiğimiz veriler ve bu verilere ilişkin veri saklama politikamızı gösterir metne buradan ulaşabilirsiniz