• +90 216 553 3230
  • info@bilimselyuzme.com
Pilates Sırt Ağrısını Azaltmaya Yardımcı Olabilir mi?

Pilates Sırt Ağrısını Azaltmaya Yardımcı Olabilir mi?

Pilates egzersizleri fizik tedavi merkezlerinde çok yaygındır. Pilatesi bu kadar etkili yapan, vücuttaki bel ağrısına yol açan yapısal dengesizliklere değinmesidir. Pelvik ağrılar, kas dengesizlikleri, zayıf duruş ve vücut bilincinin eksikliği gibi meseleler tümüyle sağlığı etkileyen unsurlardır. Pilates bu konularda insanların gelişimine yardımcı olan egzersizdir.

Pilatesin  spesifik olmayan bel ağrısı çeken insanlara ağrı kesici sağlayabildiğine dair bazı kanıtlar var. Cihazın kullanımı, sırt ağrısı çeken birinin, destekle egzersiz yapmasını sağlar.

Egzersizlerin etkili olması için, bireye göre uyarlanması ve uygun niteliklere sahip bir sağlık uzmanı tarafından onaylanması gerekir. Pilates öğretmenleri tıbbi olarak nitelikli değildir ve reçete edilemez, tedavi edemez veya tedavi öneremez.

Teknolojik gelişmenin insan bedenine verdiği en büyük zararlardan biriside duruş bozukluğudur. Özellikle masa başında çalışanlar için en önemli sorunlardan birisi sırt ve boyun ağrılarıdır. Ülkemizde her sekiz kişiden birinde bu tip rahatsızlıklar görülmektedir. Kullanılan sandalye, masa, bilgisayar vs gibi insan anatomisine uymayan araçlar ile çalışanların duruş ve oturuşlarındaki hatalar uzun süreli çalışma saatleriyle birleşince, kas-iskelet sisteminde fıtık benzeri ağrılı rahatsızlıklar oluşur. Pilates, bu ağrılardan kurtulmak isteyenler için ideal çözüm yoludur.

 Pilates tüm dünyada kabul gördüğü üzere fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir. Kas ve iskelet sisteminde oluşabilecek problemleri engellemek için koruyucu olarak uygulanabileceği gibi kas ve iskelet sisteminde meydana gelen problemler (bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi vb) sonrasında doktor ve fizyoterapistlerin tedavileri ardından tedaviyi destekleyici amaçlı egzersizlerin sürekli hale getirilmesi amacıyla uygulanabilmektedir.

Pilates yapmak tüm vücudu esneterek omurların arasını açar, böylece vücutta zamanla meydana gelen yığılmaları engeller. Düzenli yapıldığında duruş bozukluğu, sırt, boyun ve bel ağrılarına çözüm olabilen bir egzersizler serisidir. Bu tip sorunları olan kişilerde ağırlık verilmesi gereken egzersizler; uzama çalışmaları, omuz ve boyun egzersizleri, omuz küreğini açma, çene bükme vb. Belirli bir süre bu tip pilates egzersizleri yapan hastalarda sırt ve boyunda ağrıların azaldığı, yaşam kalitelerinin arttığı gözlemlenmiştir.

Boyun bölgesi ağrıları, bel ağrılarından sonra en sık karşılaşılan kas iskelet sistemi rahatsızlığıdır. Boyun ağrılarının görülme sıklığının % 5 - 10 dolayında olduğu tahmin ediliyor. Aslında sanıldığının aksine boyun fıtıkları boyun ağrılarının en sık karşılaşılan nedeni değil. Boyun bölgesi ağrılarının ancak %10- 20 kadarı boyun fıtığı kaynaklı. En sık karşılaşılan boyun ağrısı nedeni myofasial ağrı sendromu olarak adlandırılan kas gerilme ağrıları. Bunu 50-55 yaşından sonra ortaya çıkan omurga kireçlenmesine bağlı ağrılar izliyor. Boyun fıtığı dışında en sık karşılaşılan myofasial ağrılar, boynun uygunsuz pozisyonda aşırı kullanılmasına bağlı olarak kas gerilmelerinden kaynaklanır.

Yorumunuzu Yazın
Kişisel verilerin gizliliği gereği sitemizde sizden talep ettiğimiz veriler ve bu verilere ilişkin veri saklama politikamızı gösterir metne buradan ulaşabilirsiniz